TARIEVEN
No Show
De afspraak kan kosteloos worden geannuleerd of verzet tot 24 uur van te voren. Bij te late annulering of niet verschijnen kan de tijd van de afspraak( 42,50 euro per uur) in rekening worden gebracht. U kunt deze factuur niet bij de zorgverzekeraar declareren.
Kosten onderzoek en behandeling
WE HANTEREN DE NZA TARIEVEN VAN ZPM (.https://zorgprestatiemodel.nza.nl/) BEREKENING VINDT PLAATS AFHANKELIJK VAN
-SOORT CONSULT( DIAGNOSTIEK OF BEHANDELING )
-DISCIPLINE BEHANDELAAR( PSYCHIATER, VERPLEEGKUNDIGE , AGOOG)
-DUUR VAN HET CONSULT.
IN DE TARIEVEN WORDT ALLEEN DE DIRECTE TIJD GEREKEND ( DE WERKELIJKE DUUR VAN HET CONTACT/ GESPREK) MAAR IS DE INDIRECTE TIJD ( VERSLAGLEGGING, VERZAMELEN EN VERWERKEN VAN LIJSTEN, HUISARTSENBRIEVEN, OVERLEG) WEL IN HET TARIEF VERWERKT DOOR DE NZA.
Omdat we geen contracten met verzekeringen hebben, ontvangt u altijd zelf de factuur en moet u die indienen bij de verzekering (contractvrije zorg). Afhankelijk van uw verzekering en polis krijgt u dan een vergoeding.
Zie onderaan de pagina het overzicht van de vergoedingen van 2025.
Daarin is te zien dat er geen restitutiepolissen meer bestaan (een restitutiepolis gaf tot heden vrijwel volledige vergoeding). Dit betekent dat u altijd een eigen bijdrage heeft.
We zullen u eerst uitnodigen voor een intake waarbij de kosten en vergoeding ook zullen worden besproken. We bespreken dan het behandelplan, waaruit een schatting van het aantal benodigde sessies kan worden afgeleid.
De intake kost maximaal 480,00 euro. (Minder als de intake minder dan een uur duurt).
U ontvangt na de intake direct de factuur en moet deze indienen bij de verzekering. U weet dan hoeveel procent de vergoeding zal zijn. Houdt er rekening mee dat het onder het eigen risico kan vallen en u bij de eerste factuur dan minder vergoeding zal krijgen dan de facturen daarna. U zult dan pas besluiten of u doorgaat met de behandeling / diagnostiek. We maken dan een kosteloze afspraak voor advies en uw besluit over het vervolg. Uitleg over de vergoeding, kosten en betaling kunnen dan worden besproken. Indien u besluit tot vervolg, worden er afspraken gemaakt.
In bepaalde gevallen kan er bijzondere bijstand bij de gemeente worden aangevraagd voor de eigen bijdrage, betaalt de werkgever de eigen bijdrage of zijn er andere mogelijkheden voor korting of betaling van de eigen bijdrage.
U kan een ook klacht indienen bij de verzekering op basis van het hinderpaalcriterium. Dit staat uitgelegd op website https://www.handhavingvrijeartsenkeuze.nl.
De contractvrije zorgaanbieders zullen met behulp van een jurist een voorbeeldbrief maken waarmee u bij de verzekering een klacht kan indienen over de eigen bijdrage. Deze brief zullen we mailen en op de website plaatsen zodra deze beschikbaar is.
Verder kan u bij de zorgverzekering contact opnemen voor zorgbemiddeling. Dit moet u doen voor de behandeling start. Met name als u door GGZ bent doorverwezen in verband met wachtlijsten of niet passende behandelmogelijkheden kan zorgbemiddeling een optie zijn.
Praktijk Autisme Gewoon blijft in 2025 contractvrij. De redenen hiervoor zijn divers. Zie https://contractvrijepsycholoog.nl voor een toelichting. Verschillende verzekeringen stellen ook diverse eisen aan het contract en werken met budgetplafonds. Dit betekent dat bijvoorbeeld in de loop van het jaar, het budget voor de behandeling op is en de behandeling opgeschort moet worden of er geen nieuwe cliënten met die verzekering in behandeling kunnen worden genomen. Met enkele andere verzekeringen is contact geweest of er mogelijkheden waren voor contracten. Daarbij bleek dat in de huidige setting contract werd geweigerd tenzij de behandeling voor de helft door regiebehandelaar ( = psychiater) wordt gedaan. Aangezien dat zeer hoge en onnodige kosten voor u met meebrengt, hebben we geen contract afgesloten. Er zijn ook verzekeringen die bij de helpdesk verkeerde informatie geven aan clienten; dat contractvrije zorg geheel niet vergoed wordt. Dit is dus onjuiste informatie. We kiezen er voor contractvrij te blijven.
Het volledige overzicht van de tarieven is te vinden https://zorgprestatiemodel.nza.nl/
Kosten diagnostiek; 900 tot 1300 EU ( zie toelichting hieronder)
Kosten behandeling; indien u diagnose elders heeft gekregen; eerst intake 400-420 EU ( niet als u diagnose bij autisme gewoon heeft gekregen)
Groepsbehandeling; 125-145 EU per bijeenkomst( met participant samen) 90 minuten.
Individuele behandeling ; meest voorkomende , zie overzicht voor alle tarieven.
45 minuten spv/agoog; 118,15 EU
45 minuten psycholoog: 135,89 EU
30 minuten psychiater: 157,76
Er wordt gestart met een intake door GZ psycholoog en psychiater samen( 45-60 minuten ) , daarna worden nadere afspraken gemaakt voor het autisme onderzoek. Meestal is hiervoor 120 minuten nodig. Soms is een tweede afspraak nodig als de informatie in het eerste gesprek nog niet volledig is, er meer tijd nodig door complexe problematiek of nader onderzoek nodig is ( bijv naar ADHD) . Dit kan variëren van 1 tot 2 uur.
De uitslag wordt in het adviesgesprek besproken ( eventueel telefonisch of met beeldbellen; ca. 30 minuten.( behandeltarief).
De kosten voor diagnostiek zijn dan te herleiden uit onderstaande tabel; ( 2024)minimaal;
Intake met psychiater en GZ psycholoog 60 minuten; 484,45 EU
Diagnostiek onderzoek autisme GZ psycholoog 120 minuten; 380,13 EU
Adviesgesprek GZ psycholoog 30 minuten ; 95,67 EU
Als er meer onderzoek nodig ( 120 minuten voor ADHD onderzoek) dan gelden de tarieven hieronder afhankelijk van duur en welke discipline nodig is ( meestal GZ psycholoog)
45 minuten diagnostiek GZ psycholoog ( CO 0432) 159,70 EU
120 minuten diagnostiek GZ psycholoog ( CO 0952) 380,13 EU
60 minuten diagnostiek GZ psycholoog ( CO 0562) 183,44 EU
( indien diagnostisch onderzoek door psychiater nodig is na de intake; alleen als dit geïndiceerd is op basis van de intake)
120 minuten diagnostiek psychiater ( CO 0919) 612,74 EU
60 minuten diagnostiek psychiater (CO 301,42 EU
45 minuten diagnostiek psychiater CO 0399) 261,75 EU
30 minuten diagnostiek psychiater CO 0269) 188,30 EU
Via onderstaande link kunt u bekijken welke vergoeding uw verzekering biedt;
Lees hieronder verder hoe dat in elkaar zit;
Factuur
Behandelingen worden gefactureerd volgens de wettelijke tarieven van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa). De factuur kan worden gemaakt per maand of kwartaal. Om administratieve handelingen bij client, zorgverzekering en administratie te verminderen zal facturering per kwartaal plaatsvinden.
Op de website contractvrije psycholoog.nl kunt u meer lezen over de afwegingen van psychiaters en psychologen om (on)gecontracteerde zorg te bieden en meer uitleg over restitutiepolis en naturapolis.
Het is mogelijk om behandelingen zelf te betalen. Er wordt geen declaratie uitgedaan naar de ziektekostenverzekeraar en wanneer u deze niet indient ontvangt de verzekeraar geen enkele informatie. Cliënten kunnen hier voor kiezen bijvoorbeeld omwille van de privacy tegenover een ziektekostenverzekeraar. De tarieven zijn conform het NZa tarief (zie boven).
Voor niet verzekerde zorg ( bijv second opinion, eenmalig consult) is het uurtarief 120,00 euro.